Η πιο όμορφη συντροφιά των μικρών παιδιών είναι τα πρώτα τους παιχνίδια. Τα λούτρινα παιχνίδια, οι κούκλες, τα μασητικά παιχνίδια, τα ξύλινα κοκ δεν είναι μόνο παιχνίδια για βρέφη ή νήπια, αλλά και για μεγάλους! Τα παιχνίδια, όμως, μαζεύουν σκόνη ή λεκιάζονται γρήγορα, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα για την υγεία των μικρών παιδιών προκαλώντας τους αλλεργίες. Σίγουρα υπάρχουν και τα παιχνίδια που τα βάζουν συνέχεια στο στοματάκι τους και τα μασάνε επομένως η καθαριότητά τους πρέπει να είναι συχνή.

Πέρα από τον ατμοκαθαριστή και το τιναχτήρι, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να πλυθούν και να καθαριστούν τα παιχνίδια. Θα πρέπει να κοιτάμε πάντα τις οδηγίες πλυσίματος, αλλά και το υλικό κατασκευής τους.


Παιχνίδια χωρίς μπαταρία


Παιχνίδια χωρίς μπαταρία στο πλυντήριο

Τα λούτρινα παιχνίδια χωρίς μπαταρία, αλλά και τα παιχνίδια που δεν ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες, φέρουν ετικέτες για το αν πλένονται στο πλυντήριο ή όχι.

Αν ναι, τα βάζουμε μέσα σε μια σακούλα ή μαξιλαροθήκη με κουμπιά, φερμουάρ ή παραμάνες, ώστε να αποφύγουν το ξεμάλλιασμα κατά την πλύση. Μπορούμε να τα πλύνουμε με οποιοδήποτε απορρυπαντικό, σε κρύο ή χλιαρό νερό και στο τέλος τα χτενίζουμε με μία μαλακή βούρτσα.

Προσέχουμε να μην έχουν έξτρα κορδέλες ή πούλιες και ράβουμε τις τρύπες για να μην αδειάσουν. Βάζουμε τα παιχνίδια ίδιου χρώματος μαζί και ίσως να θέλουμε να τα πλύνουμε μαζί με τις πετσέτες μας και όχι άλλα βρώμικα ρούχα.

Αν δεν πλένονται στο πλυντήριο, τότε τα καθαρίζουμε στο χέρι. Σε μια λεκάνη με κρύο ή χλιαρό νερό, βάζουμε το απορρυπαντικό και τα πιέζουμε μέσα ώστε να απορροφήσουν όλο το νερό. Τα τρίβουμε με οδοντόβουρτσα μέχρι να δούμε ότι έχουν φύγει τυχόν λεκέδες. Τα ξεβγάζουμε, τα στύβουμε καλά ίσως τυλίγοντάς τα μέσα σε μία πετσέτα και τα απλώνουμε στην απλώστρα απλά ακουμπώντας τα επάνω.


Παιχνίδια με μπαταρία


Καθαρισμός με πετσέτα στα παιχνίδια με μπαταρία

Τα παιχνίδια με μπαταρία, τα παιχνίδια με πούλιες ή τα πιο παλιά παιχνίδια καθαρίζονται εύκολα με μία πετσέτα. Βρέχουμε την πετσέτα, τη στύβουμε κι όντας νωπή προσθέτουμε λίγο παιδικό σαμπουάν. Τρίβουμε καλά, ξεπλένουμε με μια καθαρή πετσέτα και στεγνώνουμε.


Πλαστικά παιχνίδια


Τα πλαστικά παιχνίδια πλένονται γρήγορα στο πλυντήριο πιάτων. Αν θέλουμε να τα πλύνουμε στο χέρι, τα βάζουμε σε μία λεκάνη με ζεστό νερό και τα τρίβουμε με σφουγγάρι με ήπιο απορρυπαντικό. Έπειτα, τα στεγνώνουμε στη θήκη για τα πιάτα.


Ξύλινα παιχνίδια


Τα ξύλινα παιχνίδια δε χρειάζονται πολύ καθάρισμα. Ένα ξεσκόνισμα είναι καλό. Αν θέλουμε να είμαστε πιο σίγουροι, μπορούμε να τα περάσουμε με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια, με ένα πανάκι με σαπούνι και χλιαρό νερό ή με ένα μείγμα μίας κούπας άσπρου ξυδιού και ζεστού νερού που θα ψεκάσουμε επάνω τους.


Παιχνίδια μπάνιου

Πρέπει να καθαρίζονται συχνά τα παιχνίδια μπάνιου

Τα παιχνίδια μπάνιου πρέπει να καθαρίζονται συχνά, διότι μαζεύουν μούχλα. Βρίσκονται σε περιβάλλον υγρασίας, που αναπτύσσει επικίνδυνα μικρόβια. Για να τα καθαρίσουμε, πιέζουμε καλά ώστε να φύγει το νερό που έχει μείνει μέσα. Έπειτα, γεμίζουμε τον νιπτήρα με πέντε λίτρα νερό και ρίχνουμε ¾ κούπας χλωρίνη. Βυθίζουμε τα παιχνίδια στο νερό για πέντε λεπτά, ώστε να απορροφήσουν το μείγμα. Μετά, τα πιέζουμε για να αδειάσουν και από νερό και από χλωρίνη. Τα ξεπλένουμε και τρίβουμε όποιον λεκέ επιμείνει με μία οδοντόβουρτσα.


Κούκλες με μαλλιά


Ξεκινώντας από τα μαλλιά: σαπουνίζουμε με υγρό πιάτων τα μαλλιά μόνο εάν είναι πλεγμένα στο κεφάλι. Αν είναι κολλημένα, μπορεί να ξεκολλήσουν, οπότε κάνουμε μαλακές κινήσεις. Ξεπλένουμε καλά και χτενίζουμε για να μη δημιουργηθούν κόμποι. Αν δημιουργηθούν, ίσως να χρησιμοποιήσουμε ένα μαλακτικό με νερό και τ’ αφήνουμε σε ένα μπωλ για μια νύχτα. Τα ξαναπλένουμε και τα χτενίζουμε.

Το σώμα της κούκλας έχει διαφορετική διαδικασία γιατί ο καθαρισμός με σαπούνι μπορεί να ξεβάψει τα χρώματα στο πρόσωπο ή στα νύχια. Φτιάχνουμε, λοιπόν, ένα μείγμα από λάδι και μαγειρική σόδα σε μικρή ποσότητα. Με μία μπατονέτα καθαρίζουμε τους λεκέδες κυκλικά και σκουπίζουμε με βρεγμένο πανί. Αν κάποιος λεκές επιμένει, δοκιμάζουμε με λίγο ασετόν.


Παιχνίδια από σιλικόνη


Τα παιχνίδια από σιλικόνη καθαρίζονται είτε στο πλυντήριο πιάτων είτε σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό.


Μασητικά παιχνίδια


Καθαρίζουμε πάντα τα μασητικά παιχνίδια σχολαστικά


Τα μασητικά παιχνίδια πρέπει πάντα να καθαριστούν πριν το βρέφος τα βάλει στο στοματάκι του. Κοιτάζουμε πάντα τις οδηγίες του παιχνιδιού και αποφασίζουμε αν θα το βάλουμε στο πλυντήριο πιάτων ή ρούχων. Μία άλλη λύση είναι να τα βράσουμε στην κατσαρόλα βάζοντας ή και όχι λίγη σόδα ή ξύδι. Ακόμα, μπορούμε να τα πλύνουμε στο χέρι με υγρό πιάτων, όπως καθαρίζουμε το κουτάλι τους, και να τα ξεπλύνουμε πολύ καλά.