Τα παιδικά πατίνια, ένα από τα βασικά παιχνίδια για την ανάπτυξη του παιδιού, και οι βασικές οδηγίες για την σωστή επιλογή από τους γονείς σε έναν σύντομο οδηγό αγοράς
Τα πατίνια προσφέρουν τη δράση, την ελευθερία και την ταχύτητα που θέλουν τα παιδάκια για να διασκεδάσουν. Παράλληλα, όμως, επειδή απαιτούν τον συντονισμό του βάρους και της κλίσης του σώματος για ισορροπία, είναι σημαντικά παιχνίδια για την ανάπτυξή τους. Οι γιατροί, μάλιστα, τα συνιστούν ιδιαίτερα στις ηλικίες 1 έως 5 ετών, ώστε τα παιδιά να μάθουν καλύτερα πώς θα αποκτούν ισορροπία από μόνα τους.


Στο ίντερνετ πατώντας τη λέξη “τα καλύτερα παιδικά πατίνια” , ο γονέας μπορεί να βρει κατά βάση πατίνια rollers που είναι ιδανικά για λίγο μεγαλύτερα παιδάκια. Στην πραγματικότητα, θα βρει πολλές επιλογές με τη λέξη “scooter”, γι’ αυτό κι εμείς θα εναλλάσσουμε τον όρο σε αυτόν τον συμβουλευτικό οδηγό. Ο όρος scooter περιγράφη τα παιδικά πατίνια είτε είναι πατίνια με τρεις ρόδες, είτε είναι με δύο ρόδες.


*Σημείωση: τα παιδικά πατίνια με τρεις ρόδες είναι σχεδιασμένα για παιδιά μικρότερης ηλικίας. Είναι πιο σταθερά καθώς διαθέτουν δύο μπροστινές ρόδες και χρειάζονται λιγότερη ισορροπία από το παιδι που τα οδηγεί. Είναι ιδανικά για παιδιά από 12 μηνών έως 5 χρονών περίπου. Τα παιδικά scooter με δύο ρόδες έχουν σχεδιαστεί για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά καθώς χρειάζονται καλύτερη ισοροπία και μπορούν να αναπτύξουν μεγαλύτερες ταχύτητες. Οι κατάλληλες ηλικίες για παιδικό πατίνι με δύο ρόδες είναι από 5-6 χρονών και πάνω. Αυτά τα scooter απευθύνονται ακόμα και σε ενήλικες.


Τα πατίνια κατασκευάζονται από διάφορα υλικά. Η βάση μπορεί να είναι από σκληρό πλαστικό και plexiglass, το τιμόνι από ελαφρύ αλουμίνιο ή υποαλλεργικά υλικά, οι χειρολαβές από λάστιχο και η πλατφόρμα από σιλικόνη ή και ξύλο. Προσφέρονται σε πολλά χρώματα στην αγορά για να διαλέξετε το ιδανικό για το παιδάκι σας και με βάση το υλικό κατασκευής.


Όπως αναφέραμα νωρίτερα, τα παιδικά πατίνια με τρεις ρόδες μπορεί να εξυπηρετήσουν ένα παιδί από 12 μηνών καθώς διαθέτουν μπάρα ελέγχου για τον γονέα, που ενώνεται με καθισματάκι για τα πολύ μικρά παιδάκια.

Πολλά διαθέτουν και στήριγμα για τα πόδια του παιδιού. Τις περισσότερες φορές το καθισματάκι είναι ρυθμιζόμενο σε 2 επίπεδα ύψους και αφαιρούμενο, για να μετατραπεί σε κανονικό πατίνι, όταν το παιδάκι μεγαλώσει.


Τα πατίνια για τα μικρά παιδιά διαθέτουν 3 ρόδες, είτε 2 μπροστά και 1 πίσω, είτε το αντίστροφο, για να προσφέρουν καλύτερη ισορροπία. Έτσι, τα παιδάκια χωρίς να πέφτουν από το scooter μαθαίνουν πώς να συνδυάσουν το βάρος τους με την κλίση του σώματός τους.


Ως προς το τιμόνι, αυτό μπορεί να είναι ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος, με διακύμανση εκατοστών από 49 έως 87, ανάλογα το μοντέλο. Συνήθως έχει σχήμα Τ. Τέλος, μπορεί να είναι συμπαγές και αναδιπλούμενο, που σίγουρα είναι πιο εξυπηρετικό για ευκολότερη μεταφορά. Για παράδειγμα, όλα τα παιδικά πατίνια της globber μπορούν να αποσυναρμολογηθούν εύκολα και χωράνε στο πορτ μπαγκαζ του αυτοκινήτου, ενώ η φετινή συλλογή έχει εμπλουτιστεί να τα αναδιπλούμενα πατίνια που κλείνουν με ένα πάτημα κουμπιού


Στα περισσότερα μοντέλα, τα πατίνια έχουν ποδόφρενο στο πίσω μέρος, για τον έλεγχο της ταχύτητας. Ενα νεό και πολύ εντυπωσιακό χαρακτηριστικό που ενθουσιάζει τους μικρούς φίλους, είναι τα πατίνια με φωτάκια στις ρόδες. Τα συγκεκριμένα παιδικά πατίνια διαθέτουν LED τροχούς, δηλαδή λάμπες στα ροδάκια, ιδανικές για βόλτες όταν σκοτεινιάζει, και αποθηκευτικό καλαθάκι μπροστά.
Για την ασφάλεια των παιδιών


Σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεται το παιδί σας, είναι σημαντικό να φοράει κράνος καθώς κινείται με το πατίνι. Εάν δεν το προσφέρει το πατίνι, καλό θα ήταν οι γονείς να επενδύουν σε παιδικά κράνη γιατί η πιθανότητα πτώσης είναι μεγάλη, ειδικά όταν τα παιδιά μαθαίνουν να ισορροπούν πάνω στο πατίνι.


Το πατίνι ή το scooter, δυστυχώς, είναι μικρότερο σε όγκο από ένα ποδήλατο και αυτό ίσως το κάνει λιγότερο ευκρινές στους άλλους. Γι’ αυτόν τον λόγο, φροντίζουμε να είμαστε κοντά στα παιδιά όσο κάνουν βόλτες με το νεό τους πατίνι, προσέχουμε την κίνηση στο δρόμο και, αν είναι δυνατόν, βάζουμε φωτάκια στο scooter, για να είναι πιο εμφανές.


Καλό θα ήταν , επίσης, το παιδάκι να μη μοιράζεται το πατίνι του με τα αδελφάκια ή τους φίλους του, καθώς όπως και στους ενήλικες, είναι επικίνδυνο να ανεβαίνουν δύο άτομα πάνω σε ένα πατίνι, λόγω του κέντρου βάρους και της ισορροπίας.


Μην ξεχνάτε, λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας για τα παιδιά μας και τα αφήνουμε να χαρούν και να μάθουν ισορροπώντας πάνω στο πατίνι που αγαπούν.