Το πρώτο μπάνιο του μωρού στο σπίτι είναι μια ιδιαίτερη και αξέχαστη στιγμή στη ζωή σας. Ίσως να ανησυχείτε για τον τρόπο που θα ακολουθήσετε την πρωτόγνωρη διαδικασία, αλλά ακόμα και από το μαιευτήριο ήδη θα σας έχουν δώσει οδηγίες για το τι να προσέξετε και κυρίως πότε να το κάνετε. Υπάρχουν πολλά βίντεο που μπορούν να σας βοηθήσουν να θυμηθείτε και να πάρετε έξτρα πληροφορίες στη διαδικασία, αλλά μην ανησυχείτε. Μετά από το πρώτο κλάμα του μωρού που κλαίει επειδή γδύνεται, η καρδιά σας θα έρθει στη θέση της και θα απολαύσετε την μοναδική αυτή στιγμή. Πράγματι, το δέρμα του μωρού είναι 5 φορές πιο λεπτό από ενός ενήλικα, πράγμα που το καθιστά εξαιρετικά ευαίσθητο. Λίγη παραπάνω προσοχή και μεθοδικότητα χρειάζεται και μετά θα το απολαμβάνετε και οι δύο. Η ομάδα του monPetit.gr σύλλεξε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για εσάς! Ξεκινάμε.Xρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή και μεθοδικότητα ώστε να απολαμβάνετε το μπάνιο


Πότε γίνεται το πρώτο μπάνιο;


Το πρώτο μπάνιο του μωρού γίνεται μεταξύ των 10-20 πρώτων ημερών, αφού έχει πέσει ο ομφάλιος λώρος. Το κομμάτι αυτό είναι σημαντικό να παραμένει καθαρό, χωρίς υγρασία. Μέχρι τότε μπορείτε να καθαρίζετε το μωράκι σας τοπικά με μία ζεστή βρεγμένη πετσέτα.


Πόσο συχνά χρειάζεται να κάνουμε μπάνιο;


Τα νεογέννητα δε χρειάζονται μπάνιο παρά μόνο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, αρκεί να αλλάζετε συχνά πάνες και να κρατάτε καθαρά το πρόσωπο και τα χέρια τους. Τα μεγαλύτερα μωράκια χρειάζονται κάθε μέρα μπάνιο, το οποίο λειτουργεί και ως προετοιμασία για τον ύπνο. Το μπάνιο τα χαλαρώνει και κοιμούνται πιο γρήγορα.


Τα νεογέννητα δε χρειάζονται μπάνιο παρά μόνο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα


Τι θα χρειαστείτε


Το μπάνιο του μωρού σας μπορεί να γίνει είτε στο βρεφικό μπανάκι, μια ειδική λεκάνη για το βρεφικό μπάνιο, ή πατροπαράδοτα στον νιπτήρα. Θα χρειαστείτε μία πετσέτα με κουκούλα, ένα σφουγγάρι, σαμπουάν ή αφρόλουτρο για βρέφη, ένα ποτήρι και μία βούρτσα. Φυσικά, έχετε δίπλα σας μια καθαρή πάνα και μια ενυδατική κρεμούλα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μπάνιου θα χρειαστείτε επίσης την ψυχραιμία και την ηρεμία σας. Σε αυτό θα σας βοηθήσει ένα όμορφο τραγούδι που θα το μοιραστείτε με το μωράκι σας. Η φωνή σας το ηρεμεί.


Η διαδικασία

Καθ’ όλη τη διάρκεια του μπάνιου θα χρειαστείτε επίσης την ψυχραιμία και την ηρεμία σας


Γεμίστε τη λεκάνη ή τον νιπτήρα με περίπου 5 εκατοστά ζεστό νερό. Στηρίζοντας το κεφάλι και την πλάτη του, καθαρίστε αποτελεσματικά τις βρομιές που έχουν συγκεντρωθεί. Είναι σημαντικό να το κρατάτε όρθιο, διότι τα μωράκια μπορούν να πνιγούν ακόμα και σε 3 εκατοστά νερού! Από την άλλη μπορείτε να το κρατάτε και μπρούμυτα με το ένα χέρι και να το σαπουνίζετε με το άλλο. Κρατήστε παράλληλα ένα ζεστό πετσετάκι ή το ζεστό σφουγγαράκι στην κοιλίτσα του. Προσέξτε ιδιαίτερα τα γεννητικά όργανα, την περιοχή της πάνας, τα χέρια και τα πόδια, ακόμα και ανάμεσα στα δάχτυλα, τις κλειδώσεις πίσω από τα γόνατα, το λαιμό, τις μασχάλες και τους μηρούς και την περιοχή πίσω από τα αυτιά. Αυτό ουσιαστικά είναι όλο το σωματάκι του, ίσως όμως να σας βοηθάει να θυμάστε τις βασικές περιοχές. Καθαρίστε το πρόσωπό του με βαμβάκι, ιδιαίτερα γύρω από τα μάτια, από μέσα προς τα έξω. Μην ρίξετε νερό στο προσωπάκι του. Εάν το μωράκι σας έχει μαλλιά, ρίξτε μια μικρή ποσότητα αφρόλουτρου στο κεφαλάκι του, κάντε απαλό μασάζ και ξεπλύνετε μόνο στο τέλος. Για να ξεπλύνετε το κεφαλάκι του, μπορείτε να ρίξετε σιγά-σιγά από πάνω ένα ποτήρι με νερό, χωρίς να βρέξετε όμως το πρόσωπό του.


Η θερμοκρασία του νερού


Τα μωράκια είναι αρκετά ευαίσθητα στη θερμοκρασία, όπως και στην αίσθηση του νερού. Υπάρχουν θερμόμετρα νερού που μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαδικασία του μπάνιου, ωστόσο μπορείτε κι από μόνοι σας να δοκιμάσετε με τον αγκώνα ή το πίσω μέρος του καρπού τη σωστή θερμοκρασία, που δεν είναι ούτε κρύα ούτε καυτή. Θέλετε η θερμοκρασία να είναι χλιαρή έως ζεστή για να λατρέψει το μωράκι σας τα μπάνια. Η σωστή θερμοκρασία είναι περίπου 35-37◦C.


Τα μωράκια είναι αρκετά ευαίσθητα στη θερμοκρασία, όπως και στην αίσθηση του νερού

Παρέα


Καλό θα ήταν να έχετε δίπλα σας ένα άτομο όταν κάνετε το πρώτο μπάνιο του μωρού και ίσως λίγες ακόμα φορές. Οι δύο γονείς που πλένουν το μωράκι τους είναι η ιδανική τριάδα που όχι μόνο «δένει» παραπάνω την οικογένεια, αλλά και μοιράζεται αυτή τη μοναδική ανάμνηση. Είναι καλό να υπάρχει και δεύτερο άτομο στην μπάνιο του μωρού, καθώς ο ένας μπορεί να κρατά με δύναμη το μωράκι που γλιστράει αρκετά και ο άλλος να το πλένει σταθερά και άνετα.


Μπορείτε να μετατρέψετε το μπάνιο σε παιχνίδι αν το μωράκι κλαίει


Αν δεν του αρέσει το νερό;


Σε περίπτωση που το μωράκι σας πραγματικά δεν αντέχει την αίσθηση του νερού, μπορείτε να μετατρέψετε το μπάνιο σε παιχνίδι. Ρίξτε μια μικρή ποσότητα νερού σε ένα μπανάκι και φέρτε το στον αγαπημένο του χώρο, όπου έχει τα παιχνίδια του. Βάλτε μέσα τα παιχνιδάκια του και έπειτα το μωρό σας και αφήστε το να παίξει και να εξοικειωθεί με το νερό. Να είστε δίπλα του όλη την ώρα! Μέχρι τότε μπορείτε να το πλένετε με ζεστές πετσέτες.