Τα τρίκυκλα ποδήλατα είναι ιδανικά για πολύ μικρά παιδάκια ως πρώτη επαφή πριν τις δύο ρόδες. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις τους, ώστε να επιλέξουν σωστά οι γονείς;

Τρίκυκλα, ιδανικά για τα μικρά παιδιά


Η αγορά διαθέτει αμέτρητα σχέδια για τρίκυκλα ποδήλατα που ακόμα και παιδάκια από 10 μηνών θα μπορούσαν να κάνουν. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν ότι από τους 15 μήνες τους και έως να φτάσουν τα 35 κιλά, τα παιδιά μπορούν να κάνουν τρίκυκλο ποδήλατο, ώστε σιγά-σιγά να μπουν στην ιδέα του ποδηλάτου με δύο ρόδες.

Μέχρι τότε οι γονείς φοβούνται και είναι απόλυτα κατανοητό. Γι’ αυτόν τον λόγο, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις για την σωστή επιλογή του τρίκυκλου ποδηλάτου, οι οποίες αργότερα επεκτείνονται σε επιπλέον χαρακτηριστικά που κάνουν τα ποδήλατα ακόμα πιο φιλικά προς χρήση.

Είτε αγοράζετε το πρώτο σας τρίκυκλο ποδήλατο, είτε ερευνείτε για κάτι καινούριο, οι παρακάτω οδηγίες ίσως σας καθοδηγήσουν ευκολότερα στην ιδανική επιλογή.


Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς


Τα τρίκυκλα ποδήλατα πρέπει να πληρούν τα Ευρωπαϊκά στάνταρ ασφαλείας ΕΝ 71.

Στις μικρές ηλικίες, χρειάζεται να υπάρχει χερούλι καθοδήγησης και ελέγχου πορείας, ώστε το ποδήλατο να καθοδηγείται από τους γονείς. Η μεταλλική αυτή λαβή αργότερα μπορεί να αφαιρεθεί, ώστε όταν μεγαλώσει το παιδάκι να μπορεί να οδηγεί μόνο του. Συνήθως είναι αποσπώμενη και ρυθμιζόμενη σε 3 θέσεις.

Να έχει ζώνη ασφαλείας. Τα περισσότερα σχέδια διαθέτουν ζώνες έως και 5 σημείων.

Να έχει μεταλλικό σκελετό. Τα περισσότερα κατασκευάζονται με μεταλλικό σκελετό και μπάρα προστασίας, αλλά υπάρχουν και πιο φθηνά σχέδια από πλαστικό.

Για τα μικρά παιδάκια, στα τρίκυκλα ποδήλατα υπάρχει επιλογή κλειδώματος της περιστροφής πεταλιών προς αποφυγή τραυματισμού των ποδιών του παιδιού. Συνήθως τα περισσότερα φέρουν κουμπί απενεργοποίησης, φρένα και χειρόφρενα.

Τέλος, το τρίκυκλο ποδήλατο πρέπει να έχει βάσεις για τα ποδαράκια του παιδιού όταν είναι μικρό και δεν φτάνει το πετάλι. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρεται στήριξη και προστασία στα ποδαράκια.


Η πιο ασφαλής επιλογή για το παιδί


Τα επιπλέον χαρακτηριστικά που βοηθούν τους γονείς στην σωστή επιλογή


Για μια πιο ουσιαστική μελέτη στην έρευνα αγοράς, οι γονείς κοιτούν και μερικά άλλα χαρακτηριστικά του ποδηλάτου, που το κάνουν εύχρηστο σε αυτούς και φιλικό στα παιδάκια.

Συνήθως τα τρίκυκλα ποδήλατα είναι αναδιπλούμενα και μετατρεπόμενα. Αυτό βοηθά στην ασφαλή μεταφορά τους, χωρίς να προκληθούν ζημιές στο καινούριο προϊόν, αλλά και στην εύκολη συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση, όταν θα θέλετε να το φυλάξετε για τον χειμώνα.

Τα λάστιχα είναι φουσκωτά, ώστε να ελέγχετε εσείς τον αέρα τους και να τα αποθηκεύετε με ευκολία. Αυτά συχνά έχουν επένδυση από λάστιχο και δεν είναι απλά πλαστικά.

Τα πετάλια, παράλληλα, είναι αντιολισθητικά, ώστε ακόμα και στη βροχή να μπορεί το παιδάκι να στηρίξει τα ποδαράκια του.

Ως προς τις δυνατότητες ρύθμισης, τα ποδήλατα συνήθως έχουν ρυθμιζόμενο κάθισμα, που μπορεί να γυρίζει προς τη μεριά του γονέα, όπως και το καρότσι. Το κάθισμα μπορεί να διαθέτει και πλάτη. Προαναφέραμε και το ρυθμιζόμενο ύψος ώθησης, που βοηθά τον γονέα να κρατάει το “τιμόνι” και να οδηγεί.

Τα τρίκυκλα ποδήλατα έχουν UV τέντα προστασίας από τον ήλιο και αποθηκευτικούς χώρους, όπως καλαθάκια, τσάντα και θήκη για ποτήρι.

Αν δεν το προσφέρουν, μαζί με το τρίκυκλο ποδήλατο, αγοράστε κι ένα όμορφο παιδικό κράνος για το παιδάκι, για τη μέγιστη προστασία.